cs@cs.ucy.ac.cy | +357-22-892700

| | | | MyCS Portal |

Ο Δήμος Λευκωσίας υπέγραψε συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου – Τμήμα Πληροφορικής

Στρατηγική για μια Έξυπνη Πόλη

dimos-lefkosias-cs-ucyΟ Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης υπέγραψε Μνημόνιο συνεργασίας με τον Πρόεδρο του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Kαθηγητή Ανδρέα Πιτσιλλίδη στις 14 Οκτωβρίου 2015 στο Δημαρχείο Λευκωσίας.

Συγκεκριμένα, το Μνημόνιο Συνεργασίας προνοεί για ανάπτυξη δράσεων όπως πρακτική άσκηση φοιτητών, συμπληρωματική κατάρτιση, εκπόνηση διατριβών, κοινή συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα και προτάσεις σε θέματα όπως Εφαρμογές κινητών, Τεχνολογίες Υπολογιστικού Νέφους (Cloud Computing technologies), ανοιχτά δημόσια δεδομένα (Open Data), καινοτόμες δράσεις και επιχειρηματικότητα της τεχνολογίας.

Ο κ. Γιωρκάτζης τόνισε ότι στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η παροχή καινοτόμων υπηρεσιών προς τη πόλη και τους Δημότες, η συμμετοχή σε κοινές ερευνητικές δραστηριότητες και η προώθηση της Λευκωσίας ως κέντρο καινοτομίας στην Κύπρο και η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας της πρωτεύουσας.

Περαιτέρω στόχος του Μνημονίου Συνεργασίας είναι η ετοιμασία Στρατηγικής για Έξυπνη Πόλη. Η Έξυπνη Πόλη ουσιαστικά αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες, με στόχο, αφενός να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών της, αφετέρου να ενισχύσει τη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν. Οι έξυπνες αυτές τεχνολογίες αφορούν ευρυζωνικές συνδέσεις στο Διαδίκτυο, παρεμβάσεις που διευκολύνουν την κινητικότητα στην πόλη, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, δημόσια δεδομένα ανοικτά στους πολίτες, ώστε και οι βασικές υπηρεσίες μιας πόλης να καταστούν περισσότερο προσβάσιμες και οι πολίτες να συνεισφέρουν στον εντοπισμό αλλά και την επίλυση προβλημάτων.

Στο πλαίσιο συνεργασίας που έχει ήδη αναπτυχθεί με την υποβολή προτάσεων στο χρηματοδοτικό πλαίσιο του Ορίζοντα 2020, ο Δήμος και το Πανεπιστήμιο Κύπρου στοχεύουν στην περαιτέρω ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ της πρωτεύουσας και του ερευνητικού τομέα, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην προώθηση της ερευνάς και της καινοτομίας και στην ενίσχυση της συνεργασίας με τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα του τόπου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Καθηγητής Μάριος Δικαιάκος, οι αναπληρωτές καθηγητές Γιώργος Χρυσάνθου και Χρύσης Γεωργίου και ο Επίκουρος Καθηγητής Βάσσος Βασιλείου.

Από το Δήμο Λευκωσίας
14 Οκτωβρίου 2015