cs@cs.ucy.ac.cy | +357-22-892700

| | | | MyCS Portal |

Πρόκριση Μεταπτυχιακών Συνεργατών του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου σε Διεθνή Διαγωνισμό Βάσεων Δεδομένων

Πρόκριση Μεταπτυχιακών Συνεργατών του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου σε Διεθνή Διαγωνισμό Βάσεων Δεδομένων

Ομάδα μεταπτυχιακών συνεργατών του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, διαγωνιζόμενοι ως «CStrings (University of Cyprus)», είναι μια από τις πέντε ομάδες που έχουν προκριθεί στην τελική φάση του διαγωνισμού ACM SIGMOD Programming Contest 2015. Ο εν λόγω διαγωνισμός είναι ο κορυφαίος διεθνής διαγωνισμός βάσεων δεδομένων, ο οποίος διοργανώνεται μεταξύ 31 Μαΐου και 4 Ιουνίου 2015 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Ο εν λόγω διαγωνισμός είναι ανοικτός σε ομάδες προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και διοργανώνεται φέτος από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TU München, Γερμανίας) σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Μασσαχουσέττης (MIT, Η.Π.Α.) και βραβεία από τη Microsoft.

Τα μέλη της προκρινόμενης ομάδας CStrings είναι οι: Λάμπρος Πέτρου, Γιώργος Κουμμέτου και Μάριος Μίντζης, απόφοιτοι του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου το 2014, οι οποίοι συνεχίζουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Royal Holloway Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το UCL του Ηνωμένου Βασιλείου, αντίστοιχα. Παράλληλα με τις σπουδές τους, οι Πέτρου και Μίντζης διατηρούν ερευνητική συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Διαχείρισης Δεδομένων (DMSL) στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, κάτω από την καθοδήγηση του Δρ. Δημήτρη Ζεϊναλιπούρ. Η εκπροσώπηση της ομάδας CStrings στον τελικό της Αυστραλίας θα γίνει από το Λάμπρο Πέτρου.

Ο φετινός διαγωνισμός αφορά την ανάπτυξη λογισμικού προγράμματος επικύρωσης επερωτήσεων, το οποίο επιβεβαιώνει κατά πόσο κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες επερωτήσεις θα εκτελεστούν ορθά πάνω από μια σχεσιακή βάση κύριας μνήμης, η οποία μεταβάλλεται συνεχώς από δεκάδες εκατομμύρια δοσοληψίες. Ειδικότερα, οι διαγωνιζόμενοι έχουν δημιουργήσει ένα παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο χρησιμοποιεί προχωρημένες έννοιες βάσεων δεδομένων, προγραμματισμού συστημάτων, δομών δεδομένων, αλγορίθμων αλλά και παράλληλης επεξεργασίας, για να επιστραφεί το αναμενόμενο αποτέλεσμα στο λιγότερο δυνατό χρόνο.

H ομάδα CStrings κατάφερε να σημειώσει τους πέμπτους καλύτερους χρόνους στα τρία συγκεκριμένα σενάρια εκτέλεσης με 0.27, 0.82 και 6.7 δευτερόλεπτα, αντίστοιχα. Οι καλύτεροι χρόνοι πρόκρισης σημειώθηκαν από ομάδα στον Καναδά με 0.15, 0.52 και 3.6 δευτερόλεπτα, αντίστοιχα. Οι υπόλοιπες ομάδες που προκρίθηκαν, μεταξύ 38 διαγωνιζόμενων ομάδων, είναι από τη Νότιο Κορέα, τη Γερμανία και την Ιταλία. Η τελική κατάταξη των προκρινόμενων ομάδων πάνω σε περισσότερα σενάρια αναμένεται να ανακοινωθεί στη Μελβούρνη κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου ετήσιου επιστημονικού συνεδρίου βάσεων δεδομένων ACM SIGMOD 2015 (http://www.sigmod2015.org/).

Ομάδες προπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου διακρίνονται από το 2010 στον εν λόγω διαγωνισμό, χωρίς ωστόσο να έχουν προκριθεί στην τελική φάση των πέντε. Καθοριστικό παράγοντα στη φετινή διάκριση της ομάδας CStrings διαδραμάτισε η εμπειρία των μελών, όπως αυτή αποκτήθηκε μέσα από τις πολλαπλές συμμετοχές στη διοργάνωση αυτή, αλλά και το πάθος για διάκριση. Οι ψηλότερες κατατάξεις των προπτυχιακών ομάδων του Πανεπιστημίου Κύπρου στο ACM SIGMOD Programming Contest τα τελευταία χρόνια ήταν οι ακόλουθες:
• 2010: 9η θέση στους Φωτός Φραγκούδης, Ανδριανή Στυλιανού και Ονησίφορος Ονησιφόρου, για την υλοποίηση μιας κατανεμημένης μηχανής επερωτήσεων.
• 2011: 6η θέση στους Γιώργος Κωνσταντίνου, Μάριος Κωνσταντινίδης και Σιλουανός Νικολάου, για την ανάπτυξη ενός αποδοτικού ευρετηρίου βάσεων δεδομένων με παροχή δυνατοτήτων ανάκαμψης σε περιπτώσεις σφαλμάτων με χρήση SSD δίσκων.
• 2013: 10η θέση στους Λάμπρος Πέτρου, Γιώργος Κουμμέτου και Γιώργος Λάρκου, για την ανάπτυξη ενός παράλληλου συστήματος σύγκρισης εγγράφων με τη χρήση TRIE ευρετηρίων.
• 2014: 9η θέση στους Λάμπρος Πέτρου, Γιώργος Κουμμέτου και Μάριος Μίντζης, για την ανάπτυξη ενός παράλληλου συστήματος ανάλυσης γράφων σε κοινωνικά δίκτυα.

Περισσότερες πληροφορίες για το ACM SIGMOD Programming contest 2015 είναι διαθέσιμα μέσω της σελίδας του διαγωνισμού: http://db.in.tum.de/sigmod15contest/

acm-sigmod-2015-results