cs@cs.ucy.ac.cy | +357-22-892700

| | | | MyCS Portal |

Ολόκληρη η κοινότητα του Πανεπιστημίου Κύπρου πενθεί για τον αδόκητο θάνατο του Καθηγητή Γιώργου Σαμάρα του Τμήματος Πληροφορικής

giorgos samarasΟ αιφνίδιος θάνατος του Καθηγητή Γιώργου Σαμάρα, το απόγευμα της Δευτέρας 30 Ιουλίου 2018, βύθισε σε πένθος ολόκληρη την κοινότητα του Τμήματος Πληροφορικής και ευρύτερα του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο Γιώργος Σαμάρας υπηρετούσε το Τμήμα Πληροφορικής από το 1993 ως ένα από τα πιο δραστήρια μέλη του. Είναι πολύ δύσκολο για τους συναδέλφους και φοιτητές του να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι ο Γιώργος δεν θα είναι πλέον μαζί τους σκορπίζοντας ζωντάνια σε κάθε παρουσία του, και δίνοντας τη δική του νότα στις συνεδρίες και άλλες εκδηλώσεις του Τμήματος και του Πανεπιστημίου. Ως ιδιαίτερα πετυχημένος ακαδημαϊκός δάσκαλος, ο Γιώργος Σαμάρας δημιούργησε το ερευνητικό του εργαστήριο στελεχώνοντας το με μεγάλο αριθμό νέων επιστημόνων και προσελκύοντας εξωτερική χρηματοδότηση για δεκάδες ερευνητικά προγράμματα. Μέσω της έρευνας του καθιέρωσε το Τμήμα Πληροφορικής ως σημείο αναφοράς στη διεθνή επιστημονική κοινότητα στους τομείς των κινητών υπολογισμών, των σχεσιακών και αντικειμενοστραφών βάσεων δεδομένων, της αντικειμενοστραφούς τεχνολογίας, και της επεξεργασίας κινήσεων δεδομένων. Μαζί με τους συνεργάτες και φοιτητές του οι εργασίες του είχαν διακριθεί ως οι καλύτερες ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες εργασίες (best paper award) πέντε φορές σε διεθνή συνέδρια Πληροφορικής υψίστου επιπέδου.

Ο Καθηγητής Σαμάρας απέκτησε Πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διδακτορικό από το Rensselaer Polytechnic Institute, ΗΠΑ. Άρχισε την επαγγελματική καριέρα του στο πρόγραμμα εφαρμοσμένης έρευνας του Κέντρου Επικοινωνιών και Δικτύων της ΙΒΜ που εδρεύει στο Research Triangle Park της Πολιτείας της Β. Καρολίνας, παράλληλα διατελώντας μέλος της επιτροπής της ΙΒΜ για τον καθορισμό των διεθνών standards στους τομείς της Κατανεμημένης Επεξεργασίας Κίνησης Πληροφοριών (OST/TP, ΧΟΡΕΝ, OMG). Επιπρόσθετα, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill (UNC), ως Επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής.

Το Συμβούλιο του Τμήματος Πληροφορικής σε έκτακτη συνεδρία του την Τρίτη 31 Ιουλίου 2018 αποφάσισε όπως παραστεί σύσσωμο στην κηδεία του εκλιπόντος μέλους του και όπως θεσπίσει Βραβείο Αριστείας στη μνήμη του Καθηγητή Γιώργου Σαμάρα στους τομείς του ερευνητικού ενδιαφέροντος του, ως ένα μικρό δείγμα απότισης τιμής για τα όσα ο ίδιος προσέφερε στο Τμήμα για εικοσιπέντε χρόνια. Η απώλεια του Γιώργου Σαμάρα αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στο Τμήμα Πληροφορικής, στην πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και στην κοινωνία. Το Τμήμα Πληροφορικής εκφράζει τη βαθιά λύπη και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του αείμνηστου αγαπητού συναδέλφου Γιώργου Σαμάρα.