cs@cs.ucy.ac.cy | +357-22-892700

| | | | MyCS Portal |

Yποτροφίες Πανεπιστημίου Κύπρου για μεταπτυχιακές σπουδές επιπέδου Μάστερ και Διδακτορικού για το ακαδημαϊκό έτος 2011/2012

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

 

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

 

 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοινώνει την προκήρυξη 25 υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές επιπέδου Μάστερ και Διδακτορικού στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του για το ακαδημαϊκό έτος 2011/2012 (έναρξη φοίτησης και υποτροφίας Σεπτέμβριος 2011).  Στόχος των υποτροφιών είναι η ανάπτυξη και η ενδυνάμωση των σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου με την Ομογένεια και η προσέλκυση φοιτητών από χώρες εκτός Κύπρου.  Οι υποτροφίες αφορούν όλους τους κλάδους σπουδών και απευθύνονται σε Κύπριους απόδημους καθώς και σε πολίτες από χώρες εκτός της ΕΕ.

  1. Οι πέντε (5) από τις 25 υποτροφίες θα παραχωρηθούν για την ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Ομογένεια Αυστραλίας
  2. Οι τρεις (3) υποτροφίες από τις 25 θα παραχωρηθούν σε φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Αργυρόκαστρου της Αλβανίας.
  3. Μία (1) υποτροφία θα παραχωρηθεί για ενίσχυση του Ορθόδοξου Κολλεγίου Δασκάλων Κένυας.
  4. Οι υπόλοιπες δεκαέξι (16) υποτροφίες αφορούν γενικά Κύπριους απόδημους και πολίτες από χώρες εκτός της ΕΕ.

Α.        Τι καλύπτουν οι υποτροφίες:

  1. Τα δίδακτρα των προγραμμάτων σπουδών.  Τα δίδακτρα των υποτρόφων θα καταβάλλονται από τα ίδια έσοδα του Τμήματος που παραχωρεί την υποτροφία (κατά αναλογία με τα ποσά που θα εισέπραττε για κανονική εγγραφή).
  2. Επίδομα υποτροφίας συνολικής διάρκειας 12 μηνών ετησίως ύψους €680 το μήνα (€680 Χ 12 = €8,160).
  3. Οι υπότροφοι θα μπορούν κατά το  κατά το πρώτο έτος της φοίτησής τους, να διεκδικήσουν, μέσα από τις εγκεκριμένες διαδικασίες του Πανεπιστημίου, διαμονή στις Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου ενώ το ενοίκιο θα καλύπτεται από το επίδομα της υποτροφίας που θα λαμβάνουν.  Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστή αίτηση στο Γραφείο Στέγασης της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, σε περίπτωση που ενδιαφέρονται να διαμένουν στις φοιτητικές εστίες.

Β.        Διάρκεια υποτροφίας:

  1. Αρχική διάρκεια υποτροφίας 12 μήνες.
  2. Η υποτροφία θα μπορεί να ανανεωθεί και πέραν των 12 μηνών.
  3. Η υποτροφία θα ανανεώνεται ανά εξάμηνο και θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τη μέγιστη διάρκεια του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών.
  4. Η υποτροφία για προγράμματα επιπέδου Μάστερ μπορεί να ανανεωθεί μέχρι και 2 χρόνια.
  5. Η υποτροφία για προγράμματα διδακτορικού επιπέδου μπορεί να ανανεωθεί πέραν των 2 χρόνων αλλά όχι πέραν των 4, και εφόσον ο ερευνητικός σύμβουλος του φοιτητή επιβεβαιώνει ανά εξάμηνο ότι ο διδακτορικός φοιτητής ανταποκρίνεται στις ερευνητικές του υποχρεώσεις και προτρέπεται να καταθέσει τη διατριβή του πριν από τη συμπλήρωση 4 ετών.
  6. Η υποτροφία θα καλύπτει και τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών νοουμένου ότι ο ακαδημαϊκός/ερευνητικός σύμβουλος του φοιτητή επιβεβαιώσει ότι ο φοιτητής θα εργαστεί με δική του ευθύνη.
  7. Η ακαδημαϊκή επίδοση των υποτρόφων πρέπει να είναι ικανοποιητική. Η επίδοση θα βεβαιώνεται από τον ακαδημαϊκό τους σύμβουλο.
  8. Οι υπότροφοι θα πρέπει να διακρίνονται σε ήθος.

 

Γ.         Κριτήρια αξιολόγησης αιτήσεων για παροχή υποτροφίας:

Η αξιολόγηση των υποψηφίων για παροχή υποτροφίας γίνεται από τα Συμβούλια των Τμημάτων ή από υποεπιτροπές που θα ορίσουν ειδικά για το σκοπό αυτό.  Τα κριτήρια της αξιολόγησης των υποψηφίων είναι:

  1. Ακαδημαϊκή επίδοση υποψηφίου.
  2. Τυχόν επιπρόσθετα προσόντα του υποψηφίου.
  3. Συστατικές επιστολές για τον υποψήφιο.
  4. Επαγγελματική εμπειρία υποψηφίου.
  5. Ήθος υποψηφίου.
  6. Άλλα κριτήρια τα οποία θα αποφασίσει το Συμβούλιο του κάθε Τμήματος.

Το Συμβούλιο του Τμήματος κατά την εξέταση των αιτήσεων για παραχώρηση υποτροφιών δύναται να λαμβάνει υπόψη και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση του υποψηφίου ή της οικογένειάς του, που συνίσταται από την κοινωνική – οικογενειακή κατάσταση και από τα κάθε μορφής ακαθάριστα ετήσια εισοδήματά του.  Σε περίπτωση έγγαμου υποψηφίου με τέκνα, η αίτηση θα εξετάζεται κατά περίπτωση από την αρμόδια Επιτροπή του Τμήματος και θα λαμβάνει διαφορετική βαρύτητα.

 

Δ.        Προϋποθέσεις για υποβολή αίτησης – Κύπριοι Ομογενείς:

  1. Να είναι Κύπριοι ομογενείς.  Θα πρέπει να επισυναφθεί πιστοποιητικό Κυπριακής ιθαγένειας ή βεβαίωση/πιστοποιητικό από Δημόσια Αρχή της Κύπρου στο εξωτερικό (Προξενικές Αρχές) που να αποδεικνύει ότι έχουν κυπριακή καταγωγή.
  2. Να έχουν τη μόνιμη διαμονή τους σε χώρα του εξωτερικού για συνεχή περίοδο τουλάχιστον τριάντα (30) μηνών προτού υποβάλουν αίτηση για παραχώρηση υποτροφίας.  Θα πρέπει να επισυναφθεί βεβαίωση/πιστοποιητικό από Δημόσια Αρχή της Κύπρου στο εξωτερικό που να αποδεικνύει ότι ο υποψήφιος για συνεχή περίοδο τουλάχιστον τριάντα (30) μηνών είχε τη μόνιμη διαμονή του σε χώρα του εξωτερικού.
  3. Να έχουν ικανοποιητική ακαδημαϊκή επίδοση η οποία θα βεβαιώνεται από τον ακαδημαϊκό τους σύμβουλο.
  4. Να διακρίνονται σε ήθος.  
  5. Οι υποψήφιοι υπότροφοι δεν είναι απαραίτητο να είναι κάτοχοι πιστοποιητικού γλωσσομάθειας της ελληνικής γλώσσας.  Το κάθε ακαδημαϊκό Τμήμα ξεχωριστά και κατά περίπτωση θα αποφασίζει εάν ο υποψήφιος μπορεί να παρακολουθήσει ή όχι ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.  Σε περίπτωση που για την παρακολούθηση ενός προγράμματος σπουδών απαιτείται γνώση της ελληνικής γλώσσας, το Τμήμα έχει τη δυνατότητα να καθορίσει από μόνο του το επίπεδο γνώσης της ελληνικής γλώσσας που προαπαιτείται.

Ε.        Προϋποθέσεις για υποβολή αίτησης – Πολίτες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης:

  1. Να είναι υπήκοοι χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  2. Να έχουν ικανοποιητική ακαδημαϊκή επίδοση η οποία θα βεβαιώνεται από τον ακαδημαϊκό τους σύμβουλο.
  3. Να διακρίνονται σε ήθος.  
  4. Οι υποψήφιοι υπότροφοι δεν είναι απαραίτητο να είναι κάτοχοι πιστοποιητικού γλωσσομάθειας της ελληνικής γλώσσας.  Το κάθε ακαδημαϊκό Τμήμα ξεχωριστά και κατά περίπτωση θα αποφασίζει εάν ο υποψήφιος μπορεί να παρακολουθήσει ή όχι ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.  Σε περίπτωση που για την παρακολούθηση ενός προγράμματος σπουδών απαιτείται γνώση της ελληνικής γλώσσας, το Τμήμα έχει τη δυνατότητα να καθορίσει από μόνο του το επίπεδο γνώσης της ελληνικής γλώσσας που προαπαιτείται.
  5. Η υποβολή αίτησης σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και διεκδίκηση υποτροφίας από ξένους υποψηφίους (μη κοινοτικούς) προϋποθέτει την εξασφάλιση Θεώρησης Εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία (VISA) ή την ανανέωση της άδειας παραμονής τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Δικαιολογητικά που πρέπει να επισυναφθούν από τους μη κοινοτικούς  υποψηφίους για την εξασφάλιση Θεώρησης Εισόδου (VISA) - νοουμένου ότι γίνουν δεκτοί σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών:

  1. Αντίγραφα πτυχίων, διπλωμάτων και αναλυτικών βαθμολογιών δεόντως επικυρωμένα.
  2. Επιστολή Τμήματος για προσφορά θέσης σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.
  3. Βιογραφικό σημείωμα στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα.
  4. Αντίγραφο έγκυρου διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου δεόντως επικυρωμένα, με διάρκεια ισχύος τουλάχιστο για δύο έτη.
  5. Αντίγραφο πιστοποιητικού ποινικού μητρώου από τις αρμόδιες αρχές της χώρας προέλευσης του υποψηφίου με επίσημη μετάφραση στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα, δεόντως επικυρωμένο.
  6. Αντίγραφο πιστοποιητικού υγείας που να περιλαμβάνει αναλύσεις για φυματίωση, ηπατίτιδα B, C, σύφιλη και HIV/AIDS που να μην ξεπερνά τους τρεις μήνες και να είναι δεόντως επικυρωμένο.

Σημειώσεις:

(α) Όλα τα πιο πάνω έγγραφα που απαιτείται να είναι δεόντως επικυρωμένα, θα γίνονται δεκτά μόνο με τη σφραγίδα Apostille αν η χώρα διαμονής του αλλοδαπού είναι μέλος του Hague Apostille Convention.  Δηλαδή όλα τα δικαιολογητικά (ενδεικτικά ή πιστοποιητικά σπουδών, κλπ) που έχουν εκδοθεί από χώρες που έχουν υπογράψει τη σύμβαση της Χάγης, δεν χρειάζεται να έχουν επικυρωθεί για τη γνησιότητά τους από κυπριακή διπλωματική αρχή στο εξωτερικό, με την προϋπόθεση όμως ότι στα έγγραφα αυτά θα υπάρχει η υποσημείωση που προβλέπουν τα άρθρα 3 και 4 της σύμβασης της Χάγης της 5ης Οκτωβρίου 1961 (APOSTILLE)  από τις αρμόδιες για το σκοπό αυτές αρχές, που σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 της ίδιας Σύμβασης υποχρεώνεται να ορίσει το κάθε συμβαλλόμενο Κράτος.  Οι υποψήφιοι που προσκομίζουν δικαιολογητικά από τις χώρες αυτές πρέπει να ζητούν από την αρμόδια υπηρεσία της χώρας τους να βάζει στο έγγραφο την απαιτούμενη υποσημείωση.

(β) Διαφορετικά τα έγγραφα αυτά πρέπει θα πρέπει να είναι επικυρωμένα για τη γνησιότητα της υπογραφής αυτού που τα υπογράφει από κυπριακή διπλωματική αρχή στο εξωτερικό ή από διπλωματική αρχή της ξένης χώρας στην Κύπρο με επικύρωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου και επίσημα μεταφρασμένα στην αγγλική γλώσσα από κυπριακή διπλωματική αρχή στο εξωτερικό.

 

ΣΤ.      Υποχρεώσεις Υποτρόφων:

  1. Το Συμβούλιο του Τμήματοςείναι υπεύθυνο να αποφασίζει για την αναστολή, μείωση ή τερματισμό της παραχώρησης υποτροφίας σε συγκεκριμένο φοιτητή όταν κρίνει ότι συντρέχουν ειδικοί λόγοι που το επιβάλλουν (π.χ λόγοι σχετικά με την επίδοση του υποτρόφου).
  2. Το Συμβούλιο του Τμήματος θα εξετάζει το ενδεχόμενο ανανέωσης της υποτροφίας καθόλη τη διάρκεια των σπουδών του φοιτητή νοουμένου ότι η ακαδημαϊκή επίδοση του είναι ικανοποιητική. Η επίδοση του υποτρόφου θα βεβαιώνεται από τον ακαδημαϊκό/ερευνητικό του σύμβουλο.
  3. Σε περίπτωση που ο υπότροφος κατά τη διάρκεια της φοίτησής του, γίνει δεκτός και σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα άλλου Τμήματος, το νέο Τμήμα εισαγωγής του φοιτητή θα εξετάζει και αποφασίζει εάν θα αναλάβει συγχρόνως και την παραχώρηση υποτροφίας.
  4. Σε περίπτωση που ο υπότροφος κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους φοίτησης του διακόψει τις σπουδές του, το Συμβούλιο του Τμήματος δύναται να ζητήσει από τον υπότροφο την επιστροφή των καταβληθέντων ποσών της υποτροφίας.

Ζ.         Υποβολή αιτήσεων:

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν το σχετικό έντυπο διεκδίκησης θέσης σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και διεκδίκησης υποτροφίας που βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας:

http://www.ucy.ac.cy/goto/acafsw/el-GR/PostgraduateOffice.aspx

Το έντυπο θα πρέπει να αποσταλεί απευθείας στο Συντονιστή των μεταπτυχιακών σπουδών του κάθε Τμήματος ξεχωριστά μέχρι και την Παρασκευή 15 Απριλίου 2011 στην ακόλουθη διεύθυνση:

Συντονιστή Μεταπτυχιακών Σπουδών

Τμήμα ……………………(να συμπληρωθεί από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο)

Πανεπιστήμιο Κύπρου

Τ.Θ. 20537

1678 Λευκωσία

Κύπρος

 

Λόγω της πιθανότητας να υποβληθεί μεγάλος αριθμός αιτήσεων για την παραχώρηση υποτροφίας σε σχέση με τον αριθμό των θέσεων και τα ποσά που διατίθενται για το σκοπό αυτό, η υποβολή αίτησης για μεταπτυχιακές σπουδές και διεκδίκηση υποτροφίας δεν εξυπακούει κατ΄ ανάγκη τη χορήγηση υποτροφίας, έστω και αν ο υποψήφιος γίνει δεκτός σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Εκπρόθεσμες αιτήσεις δε θα γίνονται αποδεκτές.

Για περισσότερες πληροφορίες/διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας στο Τηλ.: +357 22894021, Fax: +357 22894463, email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ή να επισκεφτούν την ιστοσελίδα http://www.ucy.ac.cy/goto/acafsw/el-GR/PostgraduateOffice.aspx.